Žedna Srbija

Građani Srbije tokom julskih vrućina popili čak 50 miliona litara flaširane vode, proizvođači zaradili kao nikad ranije!

Temperature koje su u hladu premašivale 50 stepeni Celzijusa nagnale su Srbe da kupuju vodu kao sumanuti, a najčešće su se opredeljivali za niskomineralne negazirane vode poput "akva vive", "minakve", "rose" i "voda vode". Cene ovih voda u pakovanjima od 0,5 litara kreću se od 25 do 30 dinara, a u poslednje vreme u ponudi su i aromatizovane negazirane vode, koje su često i duplo skuplje, pa nije teško izračunati koliko su proizvođači profitirali tokom paklene žege.

Fabrika "Minakva" u junu ove godine prodala je čak 15 miliona litara vode, a prema prvim proračunima, u ovom mesecu ta cifra je 30 odsto veća.

"Voda voda" dobro prošla

Građani Srbije ovog meseca popili su 4,1 milion litara "voda vode". Prodaja je naročito "skočila" u protekle dve nedelje, kažu u kompaniji "Si end Si".

- Za godišnje doba koje je u toku karakterističan je porast prodaje osvežavajućih pića, a posebno voda. Međutim, dane velikih vrućina obeležio je netipičan porast prodaje flaširanih voda, koji čak, gledano na dnevnom nivou, uobičajenu prodaju povećava za trećinu. Prema informacijama sa tržišta, tokom protekle nedelje, koja će ostati zapamćena po najvišim do sada izmerenim temperaturama, porast prometa "voda vode" u najvećoj meri je zabeležilo pakovanje od 0,5 litara - objašnjavaju u "Si end Si".

- Od početka godine do kraja juna prodali smo čak 67 miliona litara "minakva" mineralne vode. Potražnja je naročito skočila u maju, kada smo za 30 dana prodali 12,4 miliona litara, a u junu ove godine ta brojka se popela na više od 15 miliona litara. Rezultati za jul još nisu obrađeni, ali s obzirom na nezapamćene vrućine, očekujemo da će konačna cifra prodatih litara u julu biti čak 30 odsto viša nego prethodnog meseca - kažu u "Minakvi".

Kompanija "Knjaz Miloš" od početka godine stalno povećava prodaju, ali je najveći pomak svakako napravljen u protekla tri meseca. U periodu velikih vrućina prodato je čak 30 odsto više vode nego prošle godine, pri čemu je najtraženija "akva viva". Ta voda je, naime, zabeležila neverovatan skok prodaje od čak 110 odsto!

- Jun i jul su zbog velikih žega definitivno bili udarni meseci, kada je drastično skočila prodaja vode. Najprodavanjia pakovanja kod gaziranih voda su pakovanja od 1,5 litara, dok su kod negazirane "akva vive" najprodavanija mala pakovanja od pola litre i 0,75 litara - kažu u "Knjazu Milošu".

Ruke zadovoljno trlja i rukovodstvo fabrike "Vrnjci". U odnosu na isti period prošle godine, ovaj proizvođač beleži porast prodaje od čak 50 odsto!

Petnaest proizvođača juri profit

Na internet prezentaciji Poslovnog udruženja industrije vode svoje proizvode predstavilo je čak 15 proizvođača flaširane vode. Oni su u prošloj godini prodali 151,9 miliona litara vode, dok je samo do aprila ove godine ukupan plasman iznosio 170,1 milion litara. Među rekorderima prodaje su "rosa", "knjaz miloš", "minakva", "heba", "prolom voda" i " voda voda", ali dobru prođu na tržištu imaju i vode "vrnjačko vrelo", "karađorđe", "mivela", "duboka", "raj" i "bi voda". Na rafovima radnji u Srbiji prisutne su i vode iz uvoza poput "jane", "jamnice" i vode "san pelegrino".

- U odnosu na 2006. godinu, za prvih sedam meseci prodali smo čak 50 odsto više vode. Kao i kod svih proizvođača, velike vrućine naročito su uticale na prodaju vode u manjoj ambalaži od 0,5 litara, koja je najzgodnija i koja se može nositi u svakoj prilici. Paralelno sa malim ambalažama, naročito za kućnu upotrebu izdvaja se prodaja velikih paketa i ambalaže od dva litra - kažu u ovoj kompaniji.

Kompanija "Heba", koja gotovo uopšte ne reklamira svoje proizvode, u toku ovog i prošlog meseca prodala je oko devet miliona litara flaširane vode. U toj kompaniji kažu da se građani sve više opredeljuju za niskomineralne vode umesto gaziranih.

- Kompanija "Heba" dosta je redukovala svoj asortiman, i to u korist podataka koji govore da se na našem tržištu građani sve više opredeljuju za niskomineralne vode. Prema svim podacima sa tržišta, one su daleko traženije ne samo od gaziranih voda, već i od sokova - naglašavaju u "Hebi".

I. PEŠIĆ

Izvor: Press
Datum objavljivanja vesti: 29.07.2007.

[Napišite komentar]   [Postojeći komentari (0)]

Close