Da li je Voda voda prodata?

Beograd -- Trenutno je nejasno je da li je jedna od prvih robnih marki Voda voda prodata, jer se to ne vidi u Registru, i ako jeste, kako je to učinjeno.

Na sajtu APR promenjen je naziv fabrike u kojoj se pakuje „Voda voda“, ali je Vlade Divac i dalje jedini vlasnik.
Ako je Voda voda prodata, kako je to bilo moguće kada u Registru stoji zabeležba o postojanju petogodišnjeg spora oko vlasništva između Divca i osnivača kompanije Vojina Đorđevića, piše Danas.
Višegodišnja je dilema da li Voda voda pripada Vladi Divcu, kako to piše u Registru privrednih društava ili Vojinu Đorđeviću, koji to već pet godina pokušava da dokaže kroz sudski spor, odnedavno je ubačen i novi igrač - firma Laroucci iz Bahreina.

Tek, na kapiji fabrike u Gornjoj Toplici kod Mionice osvanuo je naziv Laroucci voda. Ime je promenjeno i u Registru, ali kao vlasnik se i dalje vodi Divac. Doduše, samo u ovoj godini izvršeno je više promena u podacima koji se evidentiraju kod Agencije za privredne registre.

Naime, u februaru je ispred imena Voda voda dodato i Laroucci, a pre desetak dana je i to preimenovano u Laroucci voda. Takođe, promene su se dogodile i u upravljačkom delu firme.

Do februara ove godine, direktor Voda voda bez ograničenja bio je Zvonko Nikezić, inače vlasnik Ces mekona, konsultantske kuće čiji je direktor, pre nego što je postao prvi čovek Agencije za privatizaciju, a kasnije i premijer, bio Mirko Cvetković.

Tu vezu bivšeg predsednika vlade sa Ces mekonom, kome su povereni poslovi konsultanta u brojnim privatizacijama, Evropska unija je stavila na listu od 24 sporna slučaja u kojima se sumnja na visoku korupciju.

Kada je o Voda vodi reč, priča je bila aktuelna još pre nekoliko godina, kada je vlasnik brendova Voda voda i Gorki list Vojin Đorđević zapao u finansijske teškoće i pokušao da ih reši u partnerstvu sa Vladom Divcem. Bilo je dogovoreno da za vraćanje dugova obe firme Divac uloži kapital koji će mu obezbediti 30 odsto udela, ali i pravo da za upravljanje firmom imenuje „svog čoveka“ - Nikezića. Đorđević je kasnije dokazivao da od tog trenutka više nije imao ni pristup firmama, kao da ni dan danas ne zna koliko je novca Divac uložio niti kako je uspeo da se u APR-u upiše kao stopostotni vlasnik.

Pre dve godine licenca je i zvanično oduzeta i doneta je zabrana da se pod tim imenom prodaje, ali je proizvodnja ipak nastavljena.

Ipak, poslednjih meseci se izgleda nešto događa sa ovom fabrikom, a prvi signal, osim promene imena, jeste i odlazak Nikezića, piše Danas.

Nikezić je do februara, kao predstavnik državnog udela, bio i u upravnom odboru Agrobanke, ali je na tu funkciju dao ostavku nekoliko meseci pre nego što je banka „pukla“. Na njegovo mesto direktora u Voda vodi, ali sa znatno manjim ovlašćenjima, došao je Miroslav Lazić, a time se objašnjava i veza sa kompanijom Laroucci.

Naime, Lazić je od 2007. bio jedan od vlasnika firme Laroucci era, ali je ona po odredbama o automatskom stečaju ugašena u januaru ove godine.

"Voda voda nije prodata, ušli smo samo u poslovni aranžman sa jednim inostranim konzorcijumom koji finansira proizvodnju i prodaju, a profit se deli. Uslov tog konzorcijuma bio je da se izmeni ime proizvoda, jer smo sa tim i inače imali problema"" , rekao je Lazić

Prema njegovim rečima Divac je i dalje jedini vlasnik

Izvor: Danas
Datum objavljivanja vesti: 13.08.2012.

[Napišite komentar]   [Postojeći komentari (0)]

Close