Prodaju filtriranu česmovaču

London -- "Asda” i "Tesko” odgovarajući na optužbe da obmanjuju kupce, kažu da su vodu prethodno prečistili i izbacili hlor, piše Politika.

Dva velika britanska lanca supermarketa „Tesko” i „Asda” našli su se na udaru optužbi da prodaju običnu vodu iz slavine koju su prethodno filtrirali i flaširali.
Ove PET boce stoje na njihovim rafovima pored mineralnih voda kao što su „evijan” i „perije”, od kojih su naravno znatno jeftinije, ali na taj način kupce dovode u zabludu, jer na deklaraciji nema objašnjenja da je u pitanju obična česmovača, tvrdi list „Dejli mejl”.
Obe kompanije su demantovale tvrdnje koje su se prvi put pojavile u ostrvskom tabloidu. Oni poriču da obmanjuju potrošače, jer smatraju da su na deklaracija dobro predstavili šta prodaju.
Takođe veruju da vodu ne treba nazivati česmovačom budući da je prethodno prošla proces u kom je uklonjen hlor i dodatno je prečišćena.
"Tesko” prodaje vodu u dvolitarskim flašama za 17 penija ili u šest flašica po pola litra za funtu. Na obe varijante piše „samo voda, bez dodataka”. Ista voda koja je naknadno gazirana košta 17 penija za dva litra. Litar vode iz vodovoda košta trećinu penija, što znači da se posle obrade i flaširanja prodaje 25 puta skuplje.
Kompanija zadužena za pijaću vodu u celom Ujedinjenom Kraljevstvu tvrdi da je voda koja izlazi iz slavina jeftina, zdrava i bezbedna i da nema apsolutno nijednog razloga da se filtrira. Po poslednjim analizama nadležnog inspektorata 99,96 odsto uzoraka je ispunilo sve standarde ispravnosti.

Izvor: „Politika“
Datum objavljivanja vesti: 03.09.2012.

[Napišite komentar]   [Postojeći komentari (0)]

Close