ZASVETLEĆE KOŠAVA

Struja od vetra košave treba da zasvetli početkom 2014. godine, rečeno je danas prilikom potpisivanja sprazuma o izgradnji vetroelektrane „Plandište“ u istoimenoj opštini južnog Banata.

Sporazum su potpisali generalni direktor NIS Kiril Kravčenko i direktor kompanije „Energovind“, Goran Novaković, kao sufinansijeri ovog posla prvog takve vrste u Srbiji. Početak gradnje predviđen je za sredinu iduće godine, a vrednost posla je oko 160 miliona evra, uz partnerstvo francuske kompanije Akuo Energy.
„Dozvola za gradnju dobijena je početkom decembra, a poslovi na obezbeđenju dokumentacije i ostalih detalja, trajali su pet godina, rekao je Novaković. Ova vetroelektrana će proizvoditi najmanje 212 GW časova električne energije godišnje, a „struju iz vetra“ će kupovati i distribuirati „Elektroprivreda Srbije“.Budući vetropark će obuhvatiti zonu od oko 4.500 hektara poljoprivrednog zemljišta i omogućiti posao za 300 radnika.Vetrenjače će se prostirati na 1,5 hektara.Srbija pored Albanije i BiH jedna je od tri zemlje u EU koje nemaju energetske objekte iz alternativnih, odnosno „zelenih“ tehnologija...

Izvor: wwwsrpskavoda.com
Datum objavljivanja vesti: 16.12.2012.

[Napišite komentar]   [Postojeći komentari (0)]

Close