Ministarstvo zdravlja zabranilo reklamiranje "Mivele" kao "vode zdravog srca"

Sanitarna inspekcija zabranila je preduzeću "Nova Sloga" d.o.o. iz Trstenika reklamiranje i označavanje prirodne mineralne vode "Mivela" kao "vode zdravog srca", kao i da koristi logo-preporuku Udruženja za srčanu slabost Srbije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako je navedeno, zabranjuje se reklamiranje na način koji potrošača može da dovede u zabludu, jer se prirodnoj mineralnoj vodi "Mivela" pripisuju lekovita svojstvo da "olakšava kardiovaskularne tegobe, stabilizuje krvni pritisak, učestvuje u nivou regulacije šećera u krvi".

Zabrana reklamiranja na dosadašnji način doneta je u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane u kome stoji da se "Zabrani reklamiranje i označavanje hrane na način koji može da dovede u zabludu potrošača u pogledu sastava, svojstva ili dejstva hrane ili pripisivanje lekovitog svojstva".
Ovakav ishod je očekivan posle kampanje ove firme koja je na konferensiji za medije 5.jula, 2012. godini saopštila niz veoma pozitivnih rezultata sa medicinskog stanovišata, a potom njihovi predstavnici nastojali da izbegnu kontakte sa medijima. Na konferenciji za medije u Beogradu, veoma laskavo mišljenje o vodi “Mivela” dali su: prof dr Tomislav Jovanović, Olivera Krunić i dr Vladimir Jorga, lerkari, specijalisti sa bogatim iskustvom u ovoj oblasti sa beogradskog Univerziteta.Oni su istakli da “ mineralna voda Mivela najbolje prija srcu i krvnim sudovima zbog idealne količine magnezijuma od 330 mg/l. Istakli su da jedan litar ove vode pokriva celodnevnu potrebu za mg čak i kod sportista ostalih koji su izloženi većem fizičkom naporu…Objavljujemo saopstenje nadležnog Ministarstva uvereni da će i mišljenja stručnjaka koji su o ovoj vodi dali laskave ocene biti podvrgnuti kontroli bar kod esnafskog medicinskog udruženja…
Podsećamo, voda Mivela, dobija se sa izvorišta u selu Veluće kod Trstenika, već 111 godina, a kvalitet je dobila zbog hidrogeoloških svojstava stenovitog „rezervoara“ kroz koji prolazi.

Izvor: www.srpskavoda.com
Datum objavljivanja vesti: 24.04.2013.

[Napišite komentar]   [Postojeći komentari (0)]

Close